Fårehyrden

Fårehyrden

Fårehyrden Frank Hansen har sendt sin fårehund (rød pil) ud rundt om fåreflokken for at styre flokken ind til sig


En snak med fåreavler Frank

Fåreavler Frank Hansen, som har sine får gående i mosen, er en mand som gerne fortæller om sine dyr. De gør en stor indsats i naturen for at pleje mosen og sættes ud lidt skiftende steder, efter hvor der er mest behov for pleje mod Blåtop (græs), Lysesiv, Bjørneklo og allermest Birk.
Forleden dag mødte jeg Frank der skulle tilse sine får. Der skal tjekkes om de har vand, om hegnet er i orden, om der er tilstrækkeligt at spise og om der er dyr som halter eller er syge. Det var tydeligt at Frank lægger vægt på at dyrene skal trives i mosen, samtidigt med at de skal lave et vigtigt arbejde med at pleje mosen. Frank udfører lignende plejeopgaver flere steder i den sjællandske natur og kører jævnligt ud på tilsyn på stederne. Han fortalte at han undertiden ringes op af bekymrede mosegæster, hvis f.eks. et dyr halter, men som Frank fortalte, så er det jo heller ikke ualmindeligt at vi mennesker halter lidt den ene dag og næste dag går det bedre. Hvis et dyr er sygt eller halter, så er Frank på pletten og dyret bliver straks sat under observation. Ofte bliver dyret markeret med lidt spray, så man hurtigt kan sætte fokus på dyret ved næste tilsyn.
Vi står og snakker med udsigt til fårene som står flere hundrede meter væk ude på mosefladen. "Skal jeg lige hente dem ind til os, siger han pludseligt" og jeg tænkte at det nok krævede en større operation. Hvordan får man lige samlet 200 dyr som står flere hundrede meter væk - de lystrer vel ikke almindelige kommandoer? Men vupti, inden jeg havde tænkt mere var hans fårehund i spring og i løbet af 10 sekunder var hele flokken ganske forsigtigt og roligt samlet lige foran os. Utroligt hvordan sådanne fårehunde kan på kommando flytte flere hundrede får og det uden at fårene går i panik eller virker skræmte.
Fårene i mosen er altid uden lam, idet næringsindholdet simpelthen er for ringe til at moderfår kan producere tilstrækkeligt med mælk. Der er bruges en race, som gennem krydsningen af racen Texel, er blevet velegnet til formålet. Racen er uden horn så man slipper for problemer med at fårene sidder fast i hegnet, i modsætning til tidligere, hvor Storstrøms Amt brugte får af racen Lünebruger, hvor begge køn er udstyret med horn. Det gav desværre nogle uheldige episoder, hvor får omkom efter at være viklet ind i hegn. Men det problem er nu løst med denne race.
Franks hunde er alle border collies. Det er arbejdshunde avlet på hyrdeegenskaber og derfor ser de mere forskellige ud, end hvis man ser en border collie i en hundebog. Til gengæld er de helt eminente til jobbet

Fårehyrden

Hunden er stadig bag flokken og presser flokken frem.

Fårehyrden

Nu kan flokken inspiceres og undersøges tæt på.

Fårehyrden

Efter nye kommandoer forlader hunden flokken og fårene er på vej tilbage og kan nu fortsætte med at spise birk.

Fårehyrden

Fårehunden er efter kommando nu på vej tilbage til Frank

Fårehyrden

Frank nusser sin dygtige hund - og vupti på kommando er tilbage i bilen.Man kan læse mere om Franks får her på Vibygårds hjemmeside: www.vibygårdlam.dk


Tak til Frank for samtalen og den flotte fremvisning den 18/7-2021