Porsesnaps er en gammel klassikker fra moser - Lyng er også fremragende til kryddersnaps
Lyngblomster: Pluk ca. 2,5 dl. Lyngblomster. Lad den trække i en uge, filtreres og smages til.
Revling: Pluk 2,5 dl. Revling. Lad den trække i seks måneder, filtreres og lagres i en måned derefter smages den til.
Tranebær: Pluk 2,5 dl. Tranebær og kom dem i fryseren nogle dage. Lad den trække i fem uger, filtreres og smages til, vinder ved lagring.
Porse: Kom ca. 2,5 dl. Friske porseblade i et syltetøjsglas. Lad den trække i to uger, filtreres og smages til.
Mosebøllebær: Pluk ½ l. Mosebøllebær. Lad den trække i fem måneder, filtreres og smages til, kan sødes med lidt akaciehonning.
Birk: 2 dl. Friske birke knopper eller spæde lysegrønne blade. Lad den trække i 8 dage, filtreres og smages til. Snapsen kan lagres.
Pil: Tag et syltetøjsglas og fyld det halvt op med tynde grene (ca. 10 cm.) og blade af pil. Lad det trække i tre måneder, filtreres og smages til, vinder ved lagring.
Kryddersnaps fra skoven og grøftekanten.
Skovmærke:
1. Kom ca. 2 dl. Skovmærke stængler med friske knopper. Lad den trække i en uge, filtreres og smages til.
2. Aprils snapseurt er skovmærke - også kaldet bukkar. Skovmærken spirer frem sammen med anemonerne, men den har bladene siddende i kranse over hinanden - og den er meget aromatisk. Bladene sættes på Brøndum og trækker kun 1 døgn. Så filtreres og fortyndes den vårgrønne drik, som kan - og bør - drikkes med det samme. (http://www.vestrehus.dk/idesider/kryddersnapse.htm)
Rønnebær: 5 dl. Pæne røde rønnebær kommes i en pose og fryses i en uge. Lad den trække i en uge, filtreres og lad den trække i yderligere to måneder. Bliver bedre ved længere tids lagring.
Mynte: Kom 2,5 dl. friske Mynteblade. Lad den trække i en uge, filtreres og smages til, planten er nem at dyrke i haven.
Rejnfang: Pluk 3 dl. Blomsterknopper uden stilk. Lad den trække i et døgn, filtreres og henstilles i to måneder derefter smages den til, vinder ved lagring.
Bruges med omtanke:
Septembers snapseurt er tørst. De sorte bær plukkes og trækker på snaps ca. 14 dage. Ekstrakten er sortblå selv om den fortyndes meget; men da farven skyldes antocyanin, hvis farve er Ph-afhængig, bliver farven smukt saftevandsrød, hvis man tilsætter nogle dråber citronsaft. Tørst er i øvrigt en medicinplante, og bærrene bør ikke bruges til andet end snaps. Den lagrede bark bruges som afføringsmiddel. (http://www.vestrehus.dk/idesider/kryddersnapse.htm)
Pluk og indsamle venligst ikke:
Soldug: Jomfru Marias tårer. Soldug indeholder et euforiserende stof der for nogle folk måske kan have en negativ virkning. Planten er sjælden og bør ikke plukkes!
Tormetil: Planten er sjælden og bør ikke plukkes!
Til alle opskrifter anbefales at bruge 70 cl Brøndum eller tilsvarende vodka
Henvisning til yderligere information: http://agerskovba.dk/snapse-opskrifter